Albacid untuk bayi baru lahir | pioneer-park.ru

Albacid untuk bayi baru lahir

Albacid untuk bayi baru lahir

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan ubat popular untuk rawatan jangkitan pada kanak-kanak - albucida. Kita akan bercakap tentang bagaimana untuk memohon sulfacetamide, apa umur boleh menggunakannya, sama ada yang baru lahir titisan sulfacetamide, apakah ada kontra dengan penggunaan ubat ini, dan lain-lain

Permohonan Albucida

Albucid adalah ubat kepunyaan kelas antibiotik, terbitan sulfanilamide. Dalam pengelas antarabangsa ia dipanggil "sulfacetamide". Sebelum ini, terdapat beberapa bentuk pelepasan ubat ini - salap, titisan, penyelesaian untuk suntikan, tetapi hari ini ubat hanya dibuat dalam bentuk titisan. Dua jenis titisan (untuk kanak-kanak dan orang dewasa) berbeza di antara mereka dengan kepekatan bahan aktif. Dalam penyediaan untuk orang dewasa, ia adalah 30%, dan dalam penyediaan untuk kanak-kanak - 20% natrium sulfacyl.

Petunjuk untuk digunakan:

  • konjungtivitis dan penyakit konjunktiviti lain;
  • lesi pada abad asal yang berlainan;
  • kekalahan mata pada gonorrhea;
  • ulser pada kornea (terutamanya purulen);
  • jangkitan mata yang disebabkan oleh bakteria terdedah kepada sulfacetamide;
  • pencegahan blenarea pada kanak-kanak.

Albucid adalah titisan mata, untuk bayi baru lahir, mereka boleh digunakan hanya selepas berunding dengan pakar pediatrik. Larutan akueus natrium sulfacyl sangat menembusi ke dalam semua tisu dan cecair mata, menyebabkan gangguan dalam kerja sel-sel bakteria, yang menyebabkan pudar jangkitan. Albucid secara bebas dikeluarkan di farmasi, ia tidak memerlukan preskripsi untuk pembeliannya.

Kadang-kadang ibu bapa menggunakan albucid untuk bayi sebagai ubat untuk sejuk. Dalam kebanyakan kes, keberkesanan rawatan itu agak tinggi, tetapi ia perlu diingat bahawa sulfacetamide untuk bayi yang baru lahir di sejuk di mana-mana tidak boleh digunakan pada mereka sendiri, tanpa pengawasan perubatan. Di samping itu, albucid untuk bayi yang baru lahir di hidung - jauh dari pilihan terbaik. Sehingga kini, terdapat beberapa cara yang lebih berkesan dan selamat untuk merawat selesema biasa. Satu-satunya yang diiktiraf dalam penggunaan ubat albukid adalah rawatan penyakit mata berjangkit.

Dos:

Bury 2 drops setiap mata 2-6 kali sehari. Bilangan penyembuhan setiap hari dan tempoh rawatan ditentukan hanya oleh doktor, memberi tumpuan kepada jenis penyakit, keparahan gejala, umur pesakit dan keadaan umum kesihatannya. Ubat-ubatan sendiri tidak dapat diterima.

Albucid: contraindications

Ubat tidak boleh digunakan jika pesakit mempunyai:

  • alahan kepada sulfanilamides;
  • intoleransi atau hipersensitiviti kepada Sulfonylurea dadah, diuretik thiazide atau perencat karbangidrazy - dalam kes ini, meningkatkan kebarangkalian reaksi toleransi terhadap sulfacetamide.

Albucid tidak boleh digunakan bersama agen yang mengandungi ion perak.

Penggunaan dadah semasa mengandung dan penyusuan adalah mungkin, tetapi di bawah pengawasan perubatan berhati-hati dan hanya dalam kes-kes di mana manfaat yang diharapkan kepada ibu mengatasi risiko yang berpotensi untuk kanak-kanak.

permohonan albucid

Dalam kes hubungan albucid dengan kanta sentuh lembut, pelanggaran ketelusan yang mungkin berlaku.

Contoh reaksi alahan adalah amat jarang berlaku, tetapi jika anda melihat kemerahan, gatal-gatal, ruam, bengkak selepas menggunakan albutsida - segera berhenti menggunakan peralatan dan hubungi doktor anda. Tidak mustahil untuk memulihkan penggunaan albucid sehingga semua simptom intoleransi hilang sepenuhnya.

Ubat harus disimpan di tempat yang gelap dan kering tidak dapat diakses oleh anak-anak, pada suhu udara tidak lebih tinggi dari 15 ° C. Hayat rak botol terbuka (jika keadaan penyimpanan diperhatikan) adalah 28 hari.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

57 − 48 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: