Lendir serviks | pioneer-park.ru

Lendir serviks

mukus serviksRahsia yang dihasilkan oleh serviks disebut lendir serviks. Fungsinya, pertama sekali, dalam perlindungan spermatozoa yang dipanggil, cuba masuk ke dalam rongga rahim. Seperti yang anda ketahui, vagina mempunyai persekitaran berasid, dan lendir serviks - alkali. Di samping itu, kehadiran rahsia ini merangsang pergerakan sel seks lelaki yang lebih aktif, kerana spermatozoa dengan cepat mati tanpa adanya medium cecair.

Lendir serviks mempunyai harta perubahan pada hari kitaran. Dalam kes ini, perubahan diperhatikan dalam konsistensi rahsia dan kuantiti yang diberikan. Mari kita fikirkan fenomena ini dengan lebih terperinci dan ceritakan tentang kemunculan lendir serviks dalam setiap fasa kitaran dan dalam tempoh kehamilan bayi.

Bagaimana lendir serviks berubah?

Lendir serviks selepas haid diperuntukkan dalam kepekatan yang sangat rendah atau tidak sepenuhnya. Wanita pada masa ini mencatatkan kekeringan vagina. Selalunya, pakar sakit puan memanggil hari ini "kering".

Selepas kira-kira 2-3 hari, sifat cembung serviks berubah. Menurut konsistensi, lendir mula menyerupai gam, ia menjadi lebih tebal, sementara jumlahnya berkurang.

Lebih dekat dengan ovulasi lendir serviks yang menipis, dan dalam penampilannya mula menyerupai krim yang agak tebal. Warnanya juga berubah (biasanya ia telus) hingga putih, kadang-kadang dengan warna kekuningan. Dalam tempoh ini, kanak-kanak perempuan melihat rupa jejak pada seluar dalam mereka, yang merupakan norma, kerana rahsia dihasilkan lebih banyak lagi. Oleh itu, organisma wanita bersiap sedia untuk persenyawaan, mewujudkan persekitaran yang baik untuk spermatozoa.

Apabila lendir serviks ovulasi menjadi telus, penampilan dan konsistensi sangat mirip dengan putih telur mentah.

Wanita pada masa ini perhatikan kelembapan vagina yang kuat. Ini jenis lendir adalah yang paling baik untuk kehidupan spermatozoa, jadi pada masa ini lebih baik untuk menahan diri dari hubungan seks dengan wanita yang tidak merancang kehamilan, atau menggunakan kontraseptif.

Selepas ovulasi, lendir serviks menjadi lebih tebal, kerana terdapat penurunan hormon estrogen di dalam badan wanita. Jumlah rembesan juga dikurangkan. Sebelum mukus serviks haid menjadi lebih berair atau hilang sepenuhnya.

Bagaimana rahsia serviks berubah semasa galas kanak-kanak itu?

Mukus serviks mula menebal selepas konsepsi telah berlaku. Sel-sel yang berpotensi lapisan saluran serviks menghasilkan lebih banyak rahsia, yang menebal dan membentuk gabus. Ia adalah penghalang kepada mikroorganisma patogen sepanjang tempoh kehamilan.

Pada kehamilan semasa yang normal, lendir serviks perlu tebal sepanjang masa. Sekiranya konsistensi itu tiba-tiba berubah dan ia menjadi dikeluarkan atau sepenuhnya cair, atau sepenuhnya tidak hadir, adalah perlu untuk memaklumkan kepada doktor yang memantau kehamilan. Fenomena semacam itu mungkin menjadi tanda ancaman yang membangkitkan keguguran atau jangkitan. Walau bagaimanapun, fenomena ini tidak boleh dipanggil satu gejala yang tidak jelas mengenai gangguan itu. Oleh itu, jangan panik, setelah melihat perubahan itu dalam diri anda.

mukus serviks dengan ovulasiBerlepas plak mukus berlaku, sebagai peraturan, lebih dekat kepada melahirkan anak. Tetapi adalah mustahil untuk menamakan masa tertentu di mana keadaan sedemikian harus diperhatikan. Biasanya, ia dianggap bahawa plag tidak berlepas lebih awal daripada 14 hari sebelum penghantaran. Perlu diingat bahawa dalam obstetrik terdapat banyak kes apabila dia keluar sebelum pencairan cairan amniotik, iaitu beberapa jam sebelum kelahiran bayi.

Seperti yang dapat dilihat dari artikel, mengetahui apa jenis konsisten dan mempunyai lendir serviks dalam tempoh kitaran yang diberikan, wanita itu akan dapat menetapkan tentang masa ovulasi dalam badan anda dan juga mencadangkan awal kehamilan sebelum ujian.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

85 − = 80

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: